joi, 25 iunie 2015

Campania „Room for change” de schimbare a abordării problemelor legate de droguri și pentru crearea camerelor de consum de droguri - semnați petiția!




O soluție cu patru componente pentru reducerea problemelor legate de droguri
 

  • Prevenirea – pentru cei care nu au consumat droguri sau le vor încerca: trebuie să oferim educație bazată pe dovezi în școli, în cadrul familiei și în cluburi!
  • Reducerea riscurilor – pentru consumatorii activi de droguri injectabile: trebuie să le oferim echipament steril de injectare și un mediu sigur unde pot consuma droguri fără a-i deranja pe ceilalți, fără a se infecta sau a muri de supradoză. Aceste programe ar trebui să fie puncte de trimitere către alte servicii!
  • Tratamentul – pentru consumatorii de droguri care doresc să renunțe: trebuie să le oferim consiliere, servicii de dezintoxicare, comunități terapeutice și programe de reintegrare socială.
  • Aplicarea legii – pentru a proteja comunitățile: poliția ar trebui să mențină spațiile publice în siguranță prin îndrumarea consumatorilor de droguri către sălile de consum.


Aceasta este abordarea bazată pe patru componente. Fiecare oraș trebuie să-și creeze propria strategie privitoare la droguri pe baza acestor patru componente și să aloce un buget corespunzător pentru implementarea acestor strategii. Orașele care au adoptat această abordare au avut un succes remarcabil în reducerea consumului de droguri pe stradă și a riscurilor asociate. Primele orașe care au experimentat această abordare au fost în Elveția, unde a fost creată prima sală de consum în 1986. Apoi altele au urmat acest exemplu în Olanda, Germania, Spania, Australia, Canada, Danemarca, Luxemburg și Norvegia. O cameră de consuma fost deschisă în Atena în 2013, iar curând au urmat Parisul și Lisabona. În prezent există peste 90 de camere de consum funcționale în aceste țări. Pe lângă faptul că nu au crescut nivelul consumului de droguri, aceste camere au ajutat la salvare multor vieți. Nu s-a înregistrat niciun deces în cadrul acestora.

Dacă amenajăm săli unde consumatorii de droguri se pot injecta cu echipament steril într-un mediu controlat, reducem riscul de supradoză și de infectare, ca și problemele și deșeurile apărute în urma consumului de droguri pe străzi! Campania Room for Change încearcă să promoveze soluții pragmatice la problemele legate de consumul de droguri - puteți găsi pe site-ul www.room-for-change.org informații despre aceste probleme și soluțiile realiste care s-au dovedit a fi eficiente în multe metropole din toată lumea! Dacă credeți că pedepsele nu reprezintă o soluție realistă, semnați petiția propusă de noi!

Camerele pentru consumul în siguranță al drogurilor nu sunt un lux - sunt o investiție de care va beneficia întreaga societate, nu doar consumatorii de droguri! În orașele unde au fost create camere de consum de droguri:

  • s-a redus consumul de droguri în spații publice: consumatorii de droguri nu se mai injectează pe străzi lăturalnice și în parcuri, ci în săli sub supraveghere;
  • s-a redus rata infectărilor: consumatorii de droguri folosesc echipament steril de injectare și nu se mai injectează la comun cu aceleași seringi;
  • a crescut numărul consumatorilor de droguri intrați în tratament: persoanele dependente de droguri sunt motivate și au acces la programe de tratament, din ce în ce mai multe abandonând consumul drogurilor;
  •  s-a redus pe străzi cantitatea de deșeuri rezultate în urma consumului de droguri: deșeurile sunt colectate în siguranță în camerele de consum, nicio seringă nemaiajungând pe străzi;
  • s-a redus numărul de decese cauzate de supradoze: dacă se produce un caz de supradoză în camerele de consum, personalul medical poate interveni imediat.


La această campanie participă organizații ale societății civile din opt orașe: Atena, Belgrad, Bratislava, București, Budapesta, Lisabona, Sofia și Varșovia.

Pentru a ne sprijini în campania noastră de a crește siguranța propriilor orașe, puteți lua măsuri semnând petiția!




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu