marți, 15 iulie 2014

Despre regimul cânepei în România



Acum ceva timp în urmă, am fost contactați de o persoană care dorea mai multe informații despre regimul cânepei deoarece suferă de o maladie incurabilă a cărei evoluție poate fi tratată cu ulei de cânepă. După un schimb de e-mail-uri în care am fost asigurați că scopul întrebărilor nu este legat de intenția de a consuma planta în scopuri recreaționale (nu că am fi întrebat care-i scopul), am decis să trimitem o solicitare de informații publice adresată Agenției Naționale Antidrog, pentru a primi informații oficiale privind regimul juridic al cânepei și detalii despre posibilitatea de a obține un permis de a planta un număr limitat de plante de cânepă cu scopul obținerii unui ulei cu conținut ridicat de THC, acesta urmând a fi folosit în scop medicinal.
Cererea a fost transmisă către ANA în data de 23.05.2014. Pe 7.07.2014 am fost informați că documentul a fost transmis pentru răspuns către Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, care ne-a răspuns astăzi. Puteți consulta documentul aici.

(© dokbob/sxc.hu)

În rezumat, cultivarea plantelor ce conțin substanțe stupefiante și psihotrope (cazul cânepei) este permisă numai pe baza autorizațiilor de cultivare eliberate de Direcțiile pentru Agricultură Județene, structuri teritoriale din subordinea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
Urmează o listă de legi care descriu cadrul regimul juridic al plantei și procedura de obținere a autorizației pentru cultivarea cânepei.
Deși la Art. 4 alin. 1 al HG nr. 1915/2006 se menționează posibilitatea utilizării cânepei în scop medical, art. 4 alin. 4 face referire doar la autorizarea în vederea utilizării în scopuri industriale, alimentare, de cercetare sau tehnologice. Apoi se spune clar (și sec) că, în fapt, „soiurile autorizate din specia Cannabis sativa sunt cele la care conținutul de THC nu depășește 0,2%.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu