marți, 2 aprilie 2013

TINETI-VA PROMISIUNEA! MINISTERUL SANATATII ESTE OBLIGAT SA REACTIONEZE LA AMENINTAREA HIV!


Astazi am depus la Ministerul Sanatatii o scrisoare deschisa prin care ii cerem domnului ministru sa trateze cu toata seriozitatea problema subfinantarii serviciilor adresate consumatorilor de droguri in contextul cresterii fara precedent a noilor cazuri HIV in randul persoanelor ce consuma droguri pe cale injectabila.
Demersul nostru sustine apelul consumatorilor de droguri catre ministrul sanatatii pentru a mentine programele ce le sunt adresate. Puteti citi mai jos ambele scrisori.




793/02.04.2013 
 
Către: Ministerul Sănătăţii
SCRISOARE DE SUSTINERE
Stimate Domnule Ministru,
  

Organizaţiile non-guvernamentale din domeniul sănătăţii şi al drepturilor omului susţin demersul de solicitare de sprijin al cetăţenilor care sunt consumatori de droguri injectabile – Scrisoarea deschisă S.O.S.
Considerăm că este responsabilitatea Ministerului Sănătăţii să asigure servicii şi să sprijine serviciile deja existente pentru toţi cetăţenii României, inclusiv pentru cei care consumă droguri injectabile şi au nevoie de materiale de protecţie şi de tratament.
De asemenea, vă rugăm să consideraţi organizaţiile non-guvernamentale parteneri în realizarea politicilor de sănătate publică, aşa cum este deja prevăzut în recomandările internaţionale şi în legislaţia românească.
Ataşăm Scrisoarea deschisă S.O.S., deşi ştim că deja aţi primit-o de la persoanele direct afectate de lipsa de servicii.

Cu stimă,

Romanian Harm Reduction Network (RHRN), care a colectat adeziunile următoarelor organizaţii:

  1. Alianța de Luptă împotriva Alcoolismului și Toxicomaniilor (ALIAT) – Bogdan Glodeanu, membru în Consiliul director
  2. Fundația PARADA – Ionuț Jugureanu, director executiv
  3. Fundația “Familia și Ocrotirea Copilului” – Mihail Carp, director executiv
  4. Asociația Motivare și Schimbare – Angi Ionescu, reprezentant
  5. Asociația “Sens Pozitiv” – director executiv
  6. Asociația Integration – Emil Pîslaru, director executiv
  7. Samusocial din România – Sabina Nicolae, director executiv

Valentin Simionov
Director executiv
Romanian Harm Reduction Network



SCRISOARE DESCHISĂ SOS

Domnule Ministru,
Noi, semnatarii acestei scrisori, consumatori de droguri, cetățeni, pacienți, oameni care vor să supraviețuiască și să primească un tratament,
vă solicităm:
1. să nu ne ignorați
2. să ne asigurați tratament așa cum se asigură în toate țările civilizate – accesibil în mod real, ținând cont de nevoile noastre sociale și medicale
3. să nu lăsați bolile transmisibile să se extindă și mai mult printre consumatorii de droguri injectabile, adică să asigurați măcar materiale de protecție
4. să sprijiniți organizațiile nonguvernamentale care ne ajută să supraviețuim, nu doar centrele de stat care niciodată nu au locuri și care la prima greșeala ne dau afară, pe stradă, înapoi la droguri.
Dat fiind că programele de schimb de seringi și de substituție cu metadonă ale ARAS – Asociația Română Anti-SIDA - riscă să se închidă în iunie din cauza lipsei oricărei finanțări publice, vă solicităm să găsiți urgent o soluție pentru noi, peste 3000 de oameni. Și pentru comunitățile din care facem parte.
Știm că această soluție este în responsabilitatea Ministerului Sănătății, asumată față de cetățeni și față de întreaga Europă.
Pentru informații detaliate vă rugăm să verificați solicitările de ajutor depuse la minister pe parcursul anilor de ARAS și alte asociații care ne sprijină. De asemenea, vă rugăm să verificați statisticile naționale pe HIV, hepatite, consum de droguri, promisiunile precedente ale Ministerului Sănătății, recomandările internaționale. De asemenea, puteți solicita informații de la ARAS, 021 3190771, aras@arasnet.ro , www.un-nimeni.ro , www.arasnet.ro .

SUSTINE ACEASTA INITIATIVA! TRIMITE UN E-MAIL CATRE MINISTERUL SANATATII.


Scrisoarea de mai sus a fost transmisa catre Ministerul Sanatatii de catre 275 de persoane ce consuma droguri. In prezent exista riscul inchiderii unui centru de tratament substitutiv din Capitala ce deserveste peste 300 de pacienti, alaturi de inchiderea mai multor programe de schimb de seringi. In conditiile in care farmaciile nu vand suficiente seringi, aceste programe sunt ultima resursa in prevenirea transmiterii HIV pe cale injectabila. ALATURATI-VA EFORTURILOR NOASTRE! Sustineti initiativa noastra trimitand un e-mail la Serviciul de Presa si Relatii Publice din cadrul Ministerului Sanatatii pe adresa dirrp@ms.ro (cu Cc pe office.rhrn@gmail.com )  cu urmatorul text:

"Stimate Domnule Ministru Eugen Nicolaescu,
Va scriu in calitatea mea de cetatean pentru a va solicita sa luati masurile ce se impun pentru a proteja societatea de pericolul unei epidemii HIV ale care semne au aparut in randul persoanelor ce consuma droguri injectabile! 
Pe aceasta cale imi exprim sustinerea pentru mentinerea serviciilor de reducere a riscurilor asociate consumului de droguri, in special a programelor de tratament substitutiv si a serviciilor de schimb de seringi. Ca membru al Uniunii Europene, Romania trebuie sa demonstreze capacitate in controlarea epidemiei HIV folosind masuri a caror eficienta este demonstrata de practica altor state membre.
In conditii de criza economica, va solicit sa luati masurile cele mai ieftine si eficiente in contextul de fata: finantarea programelor de schimb de seringi si a tratamentului substitutiv al dependentei de opiacee!"


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu